Belastningsstyring ved løping
Les om hvordan belastningsstyring kan gi kroppen akkurat passe økning og endring over tid, til at den klarer å adaptere til og absorbere belastningen og du når dine mål trygt!
Personlig trener Arnstein Buøy gir deg en god innføring i hvordan du kan gjøre belastningsstyring på best mulig måte.
Hva menes med belastningsstyring?
Belastningsstyring innebærer det å gi kroppen akkurat passe økning og endring over tid, til at den klarer å adaptere til og absorbere belastningen. Kontinuitet i treningen, altså at den kan gjennomføres uke etter uke, over tid, er en av de største faktorene for å få fremgang.
For å klare å opprettholde kontinuiteten over tid må du unngå å få unødvendige perioder med opphold, for eksempel på grunn av ubehag og skader som hindrer deg fra å gjennomføre.
Her vil jeg gi deg noen tips på hvordan du bedre kan gi kroppen en passe dose av løpsbelastningen og med en passe progresjon over tid.
Løpsbelastning delt i 3 hovedfaktorer
Hvordan bruke dette til å styre belastningen din?
Ha en oversikt over hva du gjør av endring og økning fra uke til uke. Stort sett ha økning kun på en av disse faktorene. Har du økt varigheten (økt med antall kilometer eller minutt), så øker du ikke intensiteten på den samme økta (økning fra å ha treningen i sone 2 til sone 3 for eksempel). Har du økt intensiteten på en økt, ikke kort ned restitusjonstiden til neste økt. Har du kortet ned restitusjonstiden mellom øktene med å putte på en ekstra økt, så prøv å ikke øk intensitet eller varighet av øktene i seg selv. Om det dukker opp en irritasjon/ubehag underveis her, vil det være mye enklere å regulere belastningen igjen, fordi du vet mer nøyaktig hva du har endret fra forrige uke.
Planlegging
Her kommer vi til den praktiske bruken av dette. Du vil ha veldig godt utbytte av å ha en god plan og struktur på treningsuken din.
2 ukers program
Belastningsstyring ved løping: Høyere intensitet og kortere distanser
3T_belastningsstyring ved løping_høyere intensitet kortere distanser_Arnstein Buøy.pdf
Belastningsstyring ved løping: Mindre intensitet og lengre distanser
3T_belastningsstyring ved løping_høyere intensitet kortere distanser_Arnstein Buøy.pdf
Dette er eksempel på to ulike uker, der den ene har mindre mengde, men mer av høy intensitet, og en med mindre av høy intensitet, men med litt mer mengde.
Begge disse ukene er med god variasjon og er godt balansert, om treningsstatusen din passer med denne mengden. Fra et utgangspunkt som dette kan man følge med på progresjonen fra uke til uke, og vite ganske nøyaktig hva man har endret på. Innholdet av uka vil avhenge av hva målet er.
Er målet å løpe en så rask som mulig 5km, vil endringene og progresjonen kanskje gå mer på økt fart/intensitet fra uke til uke. Trener du mot en maraton vil kanskje progresjonen gå mer på å øke mengde fra uke til uke, til og med senke intensiteten mer på øktene for å tillate mer økning på varigheten eller få inn flere økter.