Laktattest

Laktattest på 3T

Finn din anaerobe terskel og finn dine treningssoner basert på melkesyren! Laktat er den mest brukte målingen for de som ønsker en endring i prestasjon i typiske utholdenhetsidretter. Denne gir deg en nøyaktig informasjon om hvilke pulssoner og treningsplan du bør ha og hjelper deg til å effektivisere treningshverdagen din. Book en laktattest i dag og se hvordan 3T kan hjelpe deg med å trene smartere og mer effektivt.

Hva er laktat?

Laktat, eller melkesyre som det også kalles, dannes når intensiteten på treningen er så høy at kroppen ikke får tilstrekkelig med oksygen. Når vi har trent med for høy intensitet over tid, opplever vi at muskulaturen «går stiv». Denne stivheten er opphopning av laktatkonsentrasjonen i muskulaturen. Når laktatkonsentrasjonen blir for høy må man redusere intensiteten for å bli kvitt melkesyren. Når vi måler laktat i blodet ved gradvis økende belastning, finner vi ut hvor hardt du kan jobbe før produksjonen av melkesyre overstiger kroppens evne til å kvitte seg med den igjen. Denne belastningen kalles ofte «laktatterskel» eller «anaerob terskel». Den virkelige nytten av å måle laktatkonsentrasjonen i blodet får vi ved å plotte disse målingene opp mot hjertefrekvens og arbeidsbelastning (km. pr. time eller watt), og beregne intensitetssoner/pulssoner for trening.

Hvordan foregår testen?

Laktattest kan utføres under løping eller sykling og med noen små stikk i fingertuppen. Under løping benyttes 4-5 belastningstrinn med 5 minutters varighet, og ca. 30 sekunders pauser for å ta måling. Under sykling benyttes 4-5 belastningstrinn (drag) med 4 minutters varighet, og det er mulig å måle siste 30 sekunder av belastningstrinnet uten å stoppe opp. Sammen med laktat registreres også hjertefrekvensen på hvert belastningstrinn. Etter laktattesten vil treneren din bruke de målte verdiene av laktat på hvert enkelt belastningstrinn mot puls og/eller fart/watt, og utarbeide individuelle pulssoner som viser hvilken intensitetssone du bør ligge i for å få optimal treningseffekt.

Hvorfor er det lurt å teste laktatverdien din?

En makspulstest viser hvor raskt hjertet ditt er i stand til å slå under maksimal anstrengelse. Ut i fra målt makspuls, finner man ut hvilke pulssoner man bør ligge innenfor under trening. Dette vil gi en tilstrekkelig intensitetsstyring for de aller fleste. Ulempen ved kun å bruke makspuls som intensitetsstyrer er at den ikke tar hensyn til hvor høyt i puls den faktiske laktatterskelen ligger, og standard pulssoner beregnet fra makspuls tar dermed ikke nok hensyn til hvor godt trent man er i utgangspunktet. En kombinasjon av makspuls- og laktattest er derfor den ultimate måten du kan målrettet følge med på din progresjon.